IOSH 19

iosh

Programme

Loading
07:45
  1. Break
    Registration area
    120 mins
    • Break
08:45
  1. Session
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Session
    This breakfast briefing will showcase how the safety and health community can give back through volunteering to help and support others. Hear from the Maquiladora Health and Safety Support Network of ...
09:45
  1. Plenary
    Hall 1
    10 mins
    • Plenary
10:45
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Break
10:50
  1. Session
    Executive Room 1
    30 mins
    • Session
    Refreshments available in room: This is one of three clinics organised by The IOSH Consultancy Group hosted by Craig Foyle (Immediate Past President) . The clinics will focus on key areas affecting th ...
  2. Session
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    30 mins
    • Session

    This 30-minute session showcases three of our exhibitors:

    • 10.50: SHE Software - Business Intelligence in 3 simple steps
    • 11.00: Make Business - ISO45001: taking on the challenge of behavioural safety
    • 11.10: StaySafe - Are you prepared for a crisis?
       

    Find out about their work / services/ products and how they may be able to benefit and support  your organisation.

    Click on session title for further information.

11:20
  1. Break
    Halls 1, 3, 9, 10, 11
    10 mins
    • Break
11:30
  1. Topic 1
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 1
    An introduction into the impact of engagement on both human and organisational performance including styles and new theories of leadership and how organisations can move their safety, wellbeing and or ...
  2. Topic 5
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 5
    Recent IOSH-funded research has developed a tripartite model of organisational boundary composition (Doing-Thinking-Being) used to examine the safety management of contractors in a number of sectors i ...
  3. Topic 6
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 6
    Find out how Spanish care home business Sanitas Mayores identified an innovative, digital methodology to increase awareness of safe lifting techniques to keep people healthier by minimising musculoske ...
  4. Topic 1
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 1
    In this practical session led by Vanessa, an expert on career development and a senior business leader, will explore how CPD can demonstrate and boost not only your technical OSH skills, but also the ...
  5. Topic 4
    Exhibition Theatre
    45 mins
    • Topic 4
    The session will describe the development and activities of the “OHS Initiative for Workers and Community” in Bangladesh. Formed in 2016 by six Bangladesh NGO’s with the support of OHS organisations, ...
12:15
  1. Break
    Halls 1, 3, 9, 10, 11
    10 mins
    • Break
12:25
  1. Topic 1
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 1
    Sellafield have introduced a Risk Profiling process to analysis the hazards of the organisation and the importance that management arrangements and related controls play in preventing harm. Joshua wil ...
  2. Topic 2
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 2
    Focussing on safety process variation Scott will explore how to identify threats, treatment of such risks and how best extend learning deep in an organisation in a way that builds effective employee p ...
  3. Topic 5
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Topic 5
    The effects of multimodality (simulated heat and smell) on a VR experience and its impact on motivation to engage with training will be explored in comparison to traditional approaches to training. Th ...
  4. Topic 6
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 6
    Acas’ new Positive Framework for Mental Health clarifies how workplaces can promote positive mental health by setting out specific responsibilities and actions for employers, managers and individuals. ...
  5. Topic 4
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 4
    Multilateral Development Banks (MDBs) are unique and able to invest in countries where many would fear to go. The environmental and OSH standards applied on MDB investment projects can be challenging ...
13:10
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    80 mins
    • Break
13:50
  1. Session
    Executive Room 1
    30 mins
    • Session
    Refreshments available in room: This is one of three clinics organised by The IOSH Consultancy Group hosted by Craig Foyle (Immediate Past President) . The clinics will focus on key areas affecting th ...
  2. Topic 4
    Exhibition Theatre
    30 mins
    • Topic 4
    Being collaborative is a lot to do with asking great person-centred questions and being solution-focused. Incorporating this learning into conversations in the workplace will allow delegates to develo ...
14:20
  1. Break
    Hall 1
    10 mins
    • Break
14:30
  1. Plenary
    Hall 1
    60 mins
    • Plenary
    While business success depends on factors such as good management and sound strategy, it also requires people within organisations to maintain the levels of wellbeing and energy needed to ‘do the job’ ...
15:30
  1. Plenary
    Hall 1
    50 mins
    • Plenary
    In the rapidly changing world of work, collaboration across functions in an organisation is critical to improving business performance. This panel discussion will examine how the work of the OSH profe ...
16:20
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Break
16:25
  1. Session
    Executive Room 1
    30 mins
    • Session
    Refreshments available in room: This is one of three clinics organised by The IOSH Consultancy Group hosted by Craig Foyle (Immediate Past President) . The clinics will focus on key areas affecting th ...
  2. Topic 4
    Exhibition Theatre
    30 mins
    • Topic 4
    Discover more about a project set up to systematically investigate all possible controls for moderating the sound exposure of performers, particularly in the orchestra pit, to comply with the legislat ...
16:55
  1. Break
    Halls 1, 3, 9, 10, 11
    10 mins
    • Break
17:05
  1. Topic 2
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 2
    Drawing on research from thought-leaders in language and marketing, this session looks at how different generations consume information, instruction and training. Can we apply that knowledge, alongsid ...
  2. Topic 1
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 1
    Can you run a large site with only one OHS professional by empowering and energising a network of H&S champions? Focussing on the Givaudan facilitators programme, they designed and rolled out to 4 con ...
  3. Topic 6
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 6
    New supply chains, remote working and an increasingly distributed workforce are part and parcel of going global – but they bring fresh safety and health risks. Creating and implementing a strategy tha ...
  4. Topic 4
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 4
    Shailesh will introduce Bow Tie Assessment through a theoretical case study involving a loss of containment of an environmentally hazardous substance from a site next to a SSSI. Delegates will be aske ...
  5. Topic 5
    Exhibition Theatre
    45 mins
    • Topic 5
    A significant risk to the H&S of workers on construction sites is emergency evacuation associated with fire or another emergency. Focusing on the findings of a research project and how the model and e ...
18:00
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    60 mins
    • Break
07:45
  1. Break
    Registration area
    60 mins
    • Break
08:00
  1. Topic 1
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 1
    This engaging session will look at the practical application of culture and safety leadership from a legal perspective.  With the use of a number of real-life examples, Tim will share his learnings fr ...
  2. Topic 2
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 2
    Creating a high performing team comes from providing opportunities for disruptive thinking around the risk areas faced by an organisation. Karl brings together several senior H&S professionals from so ...
09:00
  1. Plenary
    Hall 1
    10 mins
    • Plenary
09:10
  1. Plenary
    Hall 1
    5 mins
    • Plenary
09:15
  1. Plenary
    Hall 1
    60 mins
    • Plenary
    Frank will give an overview of his personal story of survival and how having a positive mindset and determination helped him recover from his injuries. He will share what he has learnt from his experi ...
10:15
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Break
10:20
  1. Topic 5
    Exhibition Theatre
    30 mins
    • Topic 5
    Presenting an overview of the background and research on serious injury and fatality (SIF) prevention, John and Joy will introduce a new conceptualisation of Heinrich’s safety triangle that is specifi ...
10:50
  1. Break
    Halls 1, 3, 9, 10, 11
    10 mins
    • Break
11:00
  1. Topic 3
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 3
    Today, forward thinking, successful and sustainable global businesses recognise that their people, including employees, contractors and those within their supply chains, create the most value when the ...
  2. Topic 5
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 5
    Do organisations continue to focus their attention on how leaders exert influence on their followers to improve health and safety outcomes? Can it be argued that a better understanding of our follower ...
  3. Topic 6
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 6
    The number of health and safety colleagues who have suffered with stress without recognising the signs and the commonality of stressors cited is surprising.  Alison will explore the interactions betwe ...
  4. Topic 1
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 1
    How leaders can use an innovative approach (observing differently) in their visits to the frontline to obtain rich and valuable insights into the conditions, behaviours and the prevailing culture. The ...
11:45
  1. Break
    Hall 1
    10 mins
    • Break
11:50
  1. Plenary
    Hall 1
    45 mins
    • Plenary
    Mental health is high on the agenda for many organisations and pressure is driving many to look for control solutions. This panel discussion will examine the pitfalls and benefits of appointing ‘Menta ...
12:35
  1. Break
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    70 mins
    • Break
13:05
  1. Topic 7
    30 mins
    • Topic 7
    Roy and Hanan will explore AI and give examples of where it can be useful in industrial safety. They will introduce case studies of where software, using sources of information from sensors and camera ...
13:35
  1. Break
    Hall 1
    10 mins
    • Break
13:45
  1. Plenary
    Hall 1
    45 mins
    • Plenary
    As corporate sustainability evolves, the concept of workers’ well-being has shifted from traditional OSH management practices to the concept of human capital management. In recognizing the importance ...
14:40
  1. Break
    Halls 1, 9, 10, 11
    10 mins
    • Break
14:50
  1. Topic 5
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 5
    The session will present a framework for behaviour change in OSH: if you want someone to do something, make it Easy, Attractive, Social and Timely (EAST framework). The session will include practical, ...
  2. Topic 6
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 6
    Applying the principles of mindfulness at a team or organisational level can help colleagues anticipate and respond to stress more effectively. Explaining the links between mindfulness and an effectiv ...
  3. Topic 7
    Hall 1
    45 mins
    • Topic 7
    The OHS challenges that are now among us, such as mental health, wellbeing and sustainability, require practitioners to develop different skillsets and capabilities. What does this all mean for the pr ...
  4. Topic 6
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 6
    Asbestos fibres, diesel fumes, and silica dust – just some of the substances linked to occupational cancer. For millions of people working with these carcinogens is a reality of their job. Many sector ...
15:35
  1. Break
    Halls 3, 9, 10, 11
    5 mins
    • Break
15:45
  1. Topic 1
    Hall 11
    45 mins
    • Topic 1
    The session will highlight how Ikeja Electric PLC, the largest electricity distribution company in Nigeria, adopted a systematic approach including worker participation and integration of business pro ...
  2. Topic 5
    Hall 10
    45 mins
    • Topic 5
    The session will introduce the research findings on OH management from the Tideway project and discuss the transferability of learning to different contexts with a focus on innovative approaches to ma ...
  3. Topic 6
    Hall 9
    45 mins
    • Topic 6
    Creating a pragmatic business case for tackling the leading causes of sickness absence (stress, anxiety, depression and MSDs) Jenny will discuss the willingness of business to permit recovery at work ...
  4. Topic 2
    Hall 3 (Exhibition Hall)
    45 mins
    • Topic 2
    Focussing on success rather than failure and challenging top down regulation and bureaucracy, the concept of Risk Type fosters openness, mutual respect and personal responsibility. It provides the ins ...
16:30
  1. Break
    5 mins
    • Break
Please note: The programme is subject to change.

Featured speakers

 


View all speakers

Sponsors and exhibitors

Organised by  iosh

Official publication  iosh magazine

Official careers site   health and safety jobs